ISHANGO

De geschiedenis van de opgravingen

Jean de Heinzelin (1920-1998)

Hij was geoloog op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen van 1946 tot 1985. Daarnaast was hij hoogleraar aan de universiteiten van Gent en Brussel. Hij werkte vooral rond de geologie en de archeologie van paleolithisch Afrika.

Wetenschappelijke verkenning van Congo


In 1935 ontdekte Hubert Damas, dierkundige aan de Universiteit van Luik, de vindplaats. In de jaren 1930 vatte het Instituut van de Nationale Parken van Belgisch Congo een doorgedreven wetenschappelijke exploratie van zijn parken aan. Dit leidde tot een indrukwekkende reeks publicaties over de fauna en flora van de parken.

De ontdekkingen van Hubert Damas


Toen Damas op de oever van het Edwardmeer prospecties uitvoerde met het oog op zijn dierkundige waarnemingen, legde hij menselijke beenderen bloot. Er leefden dus hier lang geleden mensen. Hij maakte zijn ontdekking met een publicatie bekend, waarna archeologen het terrein konden verkennen.

De opgravingen in Ishango


Jean de Heinzelin kreeg als eerste de opdracht archeologische opgravingen te verrichten in de loop van verschillende campagnes tussen 1950 et 1959. Op het einde van de jaren 1980 voerde een Amerikaans team onder leiding van Alison S. Brooks van de George Washington University nog twee campagnes.